GoPro пусна своята първа по рода си FPV камера – „Голата“ GoPro 10. По същество това е любимият HERO10 Black, но съблечен само до голите кости (оттук и името). Hero10 Black Bones (Кости на български) е специално създаден за FPV, като запазва само основните характеристики за FPV пилоти, за да бъде възможно най-лек, което им позволява да се използват на по-малки дронове.

Какво е "Голо" Gopro (Naked GoPro)?
Терминът „голо GoPro“ или на английски "Naked GoPro" беше измислен, когато FPV общността започна да разглобява GoPro, за да запази теглото до минимум. Това е доста рискована и досадна задача „направи си сам“ и захранващите платки на трети страни не винаги са надеждни. Страхотно е, че GoPro най-накрая се намеси и предлага "Naked" GoPro като официален продукт!

Всички камери HERO10 Black Bones идват в комплект с новия софтуер GoPro Player + ReelSteady V2.0.В кутията получавате ръководство, монтажни пръсти и захранващ кабел като аксесоари.

Спецификации и функции
Качеството на изображението и стабилизацията на Naked GoPro 10 са цялостно идентични с оригиналния Hero10 Black, тъй като и двата използват един и същ сензор за изображения и процесор:

  • 1/2,3” сензор за изображения
  • GP2 системен процесор
  • 5.3K60 + 4K120 Видео
  • HyperSmooth 4.0 стабилизация

Въпреки това Hero10 Black Bones е направен много по-тънък и по-лек чрез премахване на всичко освен основното. Това намалява теглото от 158гр до само 59,9гр (моето измерване е малко по-тежко от заявените от GoPro 54гр, може би не са включили протектора за лещите).

Въпреки огромното намаление на теглото, той все още е значително по-тежък от по-старите Naked GoPro (удвоено тегло).

  • Naked GoPro 6 с кейс BetaFPV V2: 25.7гр
  • Naked GoPro 8 с кейс GEPRC: 27гр
  • Naked GoPro 9 с кейс NamelessRC: 30.5гр

Но 60гр камера все още е управляема за повечето 3" и дори някои мощни 2" FPV дронове и Cinewhoops. "Голото" GoPro 10 също е значително по-голямо като размери от по-старите "голи" GoPro.

Входното напрежение е 5V до 27V (както е посочено в ръководството), което означава, че може да се захранва директно от почти всички обичайни LiPo батерии, които използваме на FPV дронове (2S – 6S). Въпреки това някои потребители съобщават за проблем с камерата, която спира да записва на случаен принцип, когато се захранва от 5 V, така че може би е най-добре да я захранвате от източник на захранване с по-високо напрежение.

Има вграден микрофон за запис на звук.

За разлика от предишните Naked GoPro, вие трябва да го разглобите и сглобите в калъф за следпродажбено обслужване съвсем сам, Bones идва напълно сглобен, готов за употреба след изваждане от кутията.

Когато купувате Hero10 Bones, получавате безплатно копие на Reelsteady V2.0 (на стойност $99).

Най-добрата част? GoPro предлага защита от повреди и замяна за абонати на GoPro Plus!

Поглед отблизо на GoPro 10 Black Bones
Със само 60гр, Hero10 Black Bones е най-леката фотокамера, която GoPro някога са пускали на пазара (дори следващият най-лек, Hero5 Session, тежи 74гр).

Минималното тегло се постига чрез премахване на дисплеите, батерията, високоговорителя и GPS модула в Hero10 Black. Те също така замениха металния корпус с лек пластмасов корпус, който все още предлага известна степен на защита.

Вътре в добре вентилирания защитен корпус има радиатор за охлаждане. Пластмасовият корпус обаче изглежда залепен заедно, няма винтове отвън, така че не може да се отвори лесно. Радиаторът изглежда подобен на оригиналния радиатор, който е доста тежък. Вероятно обяснява защо Bones e толкова тежък.

Bones има абсолютно същото сменяемо покривно стъкло като оригиналния Hero10, предлага защита на обектива и може да бъде сменен с любимия ви допълнителен ND филтър.

Слотът за SD карта се намира от дясната страна.

Има два бутона на тази камера точно като оригиналния Hero10 Black – Shutter и Mode/Power. Разположени са на гърба.

Входът за захранване също се намира отзад, това е 3-пинов конектор Molex PicoSPOX (1,5 мм стъпка), който е необичаен конектор и е труден за намиране. Първоначално са щяли да използват GH 1.25 3-пинов конектор, същият като този на GEPRC BEC, но в крайна сметка са се отказали, това все още го има в ръководството, но различно в крайния продукт. То изобщо не пасва, тъй като формата е различна. Някои казват, че Molex PicoBlade (клонингите се продават като Micro JST1.25) донякъде работи, но не се препоръчва, защото леко огъва щифтовете поради различната стъпка и връзката не е сигурна. Друг вариант е JST ZH, стъпката е същата, така че може да е по-подходяща, но все още не е потвърдена.

Има монтажен отвор точно зад обектива, когато се монтира на дрон, той държи обектива точно в центъра. С предоставените елементи за монтаж можете да монтирате камерата на стандартен адаптер за стойка GoPro или 3D отпечатана стойка за дрон.

Ето консумацията на енергия при различни режими:

  • Неактивен – 0,15 A при 16,4 V (2,46 W)
  • 1080p 60fps (най-висок битрейт) – 0,29 A @ 16,4 V (4,76 W)
  • 4K 60fps (най-висок битрейт) – 0,34 A @ 16,4 V (5,58 W)

Ако захранвате камерата с различно напрежение, просто разделете мощността на напрежението и ще получите груба оценка за това какво би било потреблението. Вземете под внимание захранването, ако използвате регулатор на напрежението между източника на захранване и камерата, мисля, че това би бил популярен подход, тъй като добавя допълнителен буфер/защита срещу пикове на напрежението.

Промяна на настройките
За да промените настройките на камерата, има няколко начини:

  • Използване на приложението Quik (Android/iOS) през Bluetooth/WiFi
  • Сканиране на QR кодове
  • Теоретично можете да използвате и физическите бутони – но няма дисплей, така че да не знаете какво натискате
  • Използването на приложението Quik е най-лесно, лесно беше сдвояването (свързването) и промяната на настройките. Визуализацията е наистина полезна, за да проверите нивото на експозиция, тъй като няма екран на камерата.

Също така е добре да знаете, че имате пълен контрол върху настройките на Protune в приложението, включително битрейт, скорост на затвора, ISO, баланс на бялото, острота и т.н.

Трябва ли да си вземете Bones?
Hero 10 Black Bones е изненадващо издържлив. Оscar Liang разказва, че е имал катастрофа (загубено видео, дронът свободно паднал от около 50 метра), счупил рамото на дрона, но камерата била напълно наред.