Позната още като Българското "НЛО", сградата монумент получава смесени възгледи и отношение в социалното пространство на интернет. От една страна представлява минало величие на една отминала епоха на комунизма в България, а от друга.. гордост и похвала. Все пак си е наше, наша история и архитектурно бижу, въпреки нейното състояние и политическа обремененост. Монументът и до ден днешен събира погледите и кани туристи както от България така и от целия свят, които желаят да видят и да заснемат останките от величествената сграда на фона на невероятно-красивия хълм.

Всяка година броят на приключенци от цял свят идват у нас с едничката цел да посетят Бузлуджа, се увеличава все повече. За рушащият се комунистически монумент се пише научна фантастика, разказват се истории и легенди. 

През 2015г. Фондация „Проект Бузлуджа“, основана от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника  Бузлуджа. Благодарение на постоянството в тази кауза през 2018г. паметникът е бил признат от най-голямата европейска организация за културно наследство "Европа Ностра" за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа. През 2019г. паметникът получил финансиране от 185 000 $ от фондация Гети с цел изготвяне на План за опазване и управление като партньорите по проекта са "Проект Бузлуджа", ИКОМОС, УАСГ и ТУ Мюнхен. Научете повече за проектa от тук във Фейсбук.

 

 

Преди 3 години направихме видео с дрон, коеото показва състояние на сградата отвън преди реставрацията:


Покривът на Бузлуджа е един от елементите на сградата, будещи най-силен интерес, затова фондацията днес желае да ни припомни дейностите по неговото обезопасяване през 2022г.


🏗Покривът представлява метална конструкция, съставена от 16 радиални ребра, 5 полигонални пръстена, както и среден плътен пръстен (кръг). Върху тази основа са били поставени слоеве ламарина, изолационна вата и дъсчена обшивка, покрити с листове медна ламарина. След като покривът губи покритието от медна ламарина, останалите слоеве и металната конструкция на покрива са изложени не негативното влияние на тежките метеорологични условия. 

🧹Почистването и обезопасяването на покрива е било ключова стъпка към отварянето на паметника за посетители и през изминалата година и то стана факт. 
Преодолявайки тежките условия на терен, променливото време и силния вятър, екипът от алпинисти се е справил безупречно със задачата. Били са почистени отломките от прогнилата дъсчена обшивка, разпадащата се вата и провисналите ламарини, които създавали опасност. 
🔩Металната конструкция била разкрита и проучването и станало възможно. Нуждата от укрепване на конструкцията може да бъде установена само чрез обстойно конструктивно обследване, което да позволи проектирането и изграждането на ново покривно покритие в следващ етап. 
Кампанията на фондацията за набиране на средства продължава, можете да ги подкрепите на: http://www.buzludzha-project.com/support

Повече снимки от работата на проекта може да видите тук: fb/buzludzhaproject/photos/