Армията на САЩ е възложила на компания за технологии Eprius договор на стойност 66,1 милиона щатски долара за доставка на прототипи на ново микровълново оръжие за анти-дрон цели, наречено Леонид (на английски Leonidas), което е в състояние да свали цели рояци вражески дронове с един изстрел, като същевременно пропуска приятелските самолети.

Наземна противоелектронна система с ненадмината мощност и прецизност
Leonidas е противоелектронна система със силата и прецизността да неутрализира една система в тесни, пренаселени пространства или да деактивира множество заплахи в широка област. Революционният подход на Epirus към насочената микровълнова енергия позволява несравними противоелектронни ефекти, драстично намалява размера и теглото на системата и позволява по-голям контрол и безопасност на оператора. Монтирана на гимбъл за увеличаване на маневреността, системата може да бъде разположена на военна база или успоредно с мобилна единица, което позволява бърза реакция.

Уникална комбинация от хардуер, софтуер и вградена технология
Във вътрешността на продуктите Leonidas се намира уникална архитектура за управление на мощността, която използва интелигентност на машината в реално време, за да увеличи ефективността и да увеличи максимално изхода.

В допълнение към захранването на техните машини с насочена енергия, тяхната многопластова платформа може да се използва за предоставяне на несравними резултати за контрол и ефективност в широк спектър от индустрии.

Според Epirus, Леонидас има способността да насочва прецизно единичен дрон, да образува микровълнова стена, за да спре рояк, да предпазва определени зони от небето или да се конфигурира, за да позволи на приятелски дронове да работят, докато унищожава неприятелски в същата близост. Освен това е отворена архитектура, лесно мащабируема и е проектирана да поддържа безопасни зони, за да се избегне нараняване на хората. 

Отново и отново виждаме, че настоящите системи за противовъздушна отбрана са зле оборудвани, за да се справят със заплахата от автономни рояци дронове. Този договор с RCCTO носи нова способност за борба с рояци в борбата с UAS с нашите рентабилни, модулни и системи Leonidas с възможност за надграждане“, казва Кен Бедингфийлд, главен изпълнителен директор, Epirus. „Тъй като заплахите продължават да се развиват, така ще се развиват и нашите способности, гарантирайки, че американската армия е оборудвана с ефективни противодействия на електронни заплахи в близко бъдеще и извън хоризонта за десетилетия напред.

Видео с коментар на компанията производител Epirus: