Германският производител на дронове Куантум-системс (Quantum-Systems) съобщава, че скоро ще достави на отбранителните сили на Украйна още над 100 от своите специализирани дронове Vector за събиране на данни в сделка, подписана от правителството на Германия като част от неговата продължаваща подкрепа за нацията срещу инвазията на Русия, финансирана от германското правителство.

Основана през 2015 г., Quantum-Systems е в челните редици на разработването на (Безпилотни Летателни Системи - БЛС) UAS. Техните електронни системи за вертикално излитане и кацане (eVTOL) могат да се похвалят с водеща в индустрията издръжливост, лекота на работа и надеждност, надхвърляйки производителността на конвенционалните БЛС (на английски UAS) платформи.

Характеристики на тялото (на английски език):

Max. Take-off Weight 7.4 kg | 16.3 lb
Max. Flight Time Up to 120 minutes
Command and Control Range 15+ km (handheld unit); 25+ km (sector antennas)
Payload HD40-LV EO/IR & NightHawk2-UZ EO/IR
Cruise Speed 15 – 25 m/s | 29 – 39 kn
Wind Resistance max. 12 m/s | 23 kn
Wingspan 2.80 m | 9.2 ft
Transport Case Dimension 0.85 x 0.47 x .028 m


Подкрепа на Украйна с въздушно разузнаване в реално време
Министерството на отбраната на Украйна постави втора партидна поръчка на системи Vector™ след по-ранна поръчка от 33 БЛС от същия модел през август 2022 г. Оттогава системата успя да демонстрира, че осигурява безпрецедентна производителност при най-предизвикателни условия . Vector™ е широко използван и интензивно тестван на украинското бойно поле, където се е доказал като предимство за операции за военно разузнаване, наблюдение и разузнаване. Неговият издръжлив и здрав дизайн го прави много подходящ за работа в тежки среди и екстремни климатични условия.

Quantum-Systems обявява, че с най-новата актуализация на софтуера Vector™ също може да работи в сценарии с отказан GNSS (сателитна система). Директната и незабавна обратна връзка, получена от операторите на украинското бойно поле, както и ангажиментът на Quantum-Systems за подобряване на възможностите за сигурност чрез технологични постижения ускориха процесите на разработка. Новите открития са директно включени в напредналата технология на Vector. Факт, който може би е бил решаващ за решението на МО.

Обучение и поддръжка на място
За да осигури по-нататъшна подкрепа на украинските сили, Quantum-Systems също обявява откриването на Център за обучение и поддръжка в Украйна. Това съоръжение ще осигури обучение на операторите относно използването и поддръжката на системата Vector™ и ще бъде местният център за доставка на резервни части и ремонтни услуги.

Повече информация за безпилотната система тук: www.quantum-systems.com