Русия планира да "изтощи" Украйна с атаки с дронове, произведени в Иран, казва президентът Володимир Зеленски, цитиран от BBC.

Тя е била обвинена в изстрелване на вълни с така наречените дронове „камикадзе“ срещу украински градове и електроцентрали през последните месеци.

Какъв е руският дрон „камикадзе“?
Украинското правителство и западните разузнавателни агенции твърдят, че Русия използва ирански дронове Shahed-136 (Wikipedia) в конфликта от есента на миналата година.

Наричан още Geranium-2 от Русия, той има експлозиви в бойна глава на носа си и е проектиран да кражи над цел, докато не бъде инструктиран да атакува.

Shahed-136 има размах на крилете от около 2,5 м (8,2 фута) и може да бъде труден за откриване на радар.

Правителството на Иран твърди, че е доставило "малък брой" дронове на Русия преди войната. Но САЩ и Европейският съюз обвиниха Иран, че изпраща редовни доставки на дронове на Русия, а ЕС наложи санкции в отговор.

Какви щети са нанесли дроновете камикадзе в Украйна?
За първи път е било съобщено, че Русия е използвала дрон Shahed-136 на 13 септември, атакувайки военни цели в района на Харков в източната част на страната.

Оттогава Русия многократно атакува с дронове както военни, така и цивилни цели в района на Киев, Одеса и Николаев.

Украйна твърди, че Русия е изстреляла повече от 80 ирански дрона Shahed на 1 и 2 януари, но твърди, че е свалила всички.

Русия често се насочва към електроцентрали, за да лиши украинското население от електричество и отопление през зимните месеци.

Как Украйна се опитва да се бори с тях?
Украинските въоръжени сили са използвали малки оръжия, тежки картечници, преносими противовъздушни ракети и устройства за електронно заглушаване, за да се опитат да свалят дронове.

Това може да е трудно, когато се изпращат в големи количества или „рояци“.

Въпреки това Украйна твърди, че нейната противовъздушна отбрана е успяла да свали над 80% от всички дронове, които Русия е изпратила срещу нея.