Когато става въпрос за стабилизиране на видеозаписи, има основно два различни подхода, като основната разлика е къде се случва стабилизирането. Може да се направи директно в камерата (или в обектива, или и двете), електронно или механично, или може да се направи в постпродукцията. При стабилизиране на записан материал в постпродукция, основният работен процес е анализиране на изображението, отгатване кое движение е нежелано и след това компенсиране за него. Друг (по-добър) начин за стабилизиране в постпродукцията е използването на жироскопични данни, така че компютърът да знае как се е движела камерата и кое движение следователно би било нежелано.

Два примера за съществуващ популярен софтуер, който може да използва жироскопични данни за стабилизиране на кадри, са ReelSteady, който стана собственост на GoPro, и Catalyst Browse, който работи само със съвместими камери Sony, които предоставят жироскопични данни. Освен тези два, има инструмент с отворен код, наречен Gyroflow, който наскоро получи нова актуализация.

Последната версия на софтуера към този момент е: v1.5.2
Gyroflow уебсайт: Линк към сайта
Линк за сваляне на последна версия: https://gyroflow.xyz/download

Снимка: стабилизиращ софтуер с отворен код Gyroflow. Източник: Gyroflow / Adrian Eddy

Инструмент за стабилизиране на видео с отворен код Gyroflow
Gyroflow е софтуер за видео стабилизиране с отворен код за последваща обработка, базиран на регистрирани данни за движение. С помощта на прецизни калибрации на обектива, корекция на подвижния затвор и алгоритми за стабилизиране с възможност за настройка (включително изравняване на хоризонта), приложението може да произведе стабилизация, подобна на физически гимбал, без или с минимално влияние от тегло. Освен това работи независимо от условията на осветление или движещи се обекти.

Особено подходящ за FPV видеозаснемане

С поддържаните камери, които записват жироскопични данни (вижте по-долу), не е необходим допълнителен хардуер. Интересното е, че малка камера с жироскопични данни (като GoPro) може дори да се използва като регистратор за всяка друга камера. Трябва само да се навие и разбира се да се закрепи към желаната камера. За мен това звучи наистина интересно!

Някои акценти от новата актуализация до v1.0.0

  • Лесна стабилизация без синхронизиране за GoPro Hero8 и по-нови, дори с активиран Hypersmooth (това в момента не е възможно с ReelSteady GO)
  • Поддръжка на до 16-битови 4:4:4 кадри за запазване на данните за изображението за производствени кадри (директно YUV изобразяване без загуба на данни – без преобразуване в RGB)
  • GPU и хардуерно ускорение за възпроизвеждане в реално време и бързо изобразяване
  • Добавена е поддръжка за жироскопични данни от камери на Sony в допълнение към предишни източници на данни за движение (GoPro, Insta360, Runcam, Drone Blackbox и др.)
  • Корекция на Rolling Shutter за много треперещи кадри и подобрени алгоритми за стабилизиране
    модерен многоезичен потребителски интерфейс
  • Вградена междуплатформена поддръжка, включително Apple Silicon и Linux

Приложението предлага предварителен преглед в реално време, настройки на параметрите и всички изчисления, както и визуален дисплей на изгладени кватерниони (quaternions). Освен това има адаптивно увеличение (динамично изрязване), което трябва да даде по-добри опции от ReelSteady. Gyroflow се основава на анализатор на телеметрия, който поддържа всички жироскопични източници от кутията.

Някои други функции на Gyroflow включват:

  • Жироскоп нискочестотен филтър, произволно въртене (наклон, наклон, ъгли на отклонение) и ориентация
  • Множество методи за интегриране на жироскопи
    Поддържа видеоклипове с променлива кадрова честота, всички изчисления се извършват на времевaта лента
  • x264, x265, ProRes и PNG изходи, с x264 и x265 напълно GPU ускорение
  • Процес на автоматично калибриране на обектива
  • Автоматични актуализации на базата данни с профили на обективи
  • Вградени профили на обектива за GoPro HERO 6, 8, 9 и 10 във всички режими на снимане

Поддържани източници на жироскоп

  • GoPro (HERO 5 и по-нови)
  • Sony (a1, a7c, a7r IV, a7 IV, a7s III, a9 II, FX3, FX6, FX9, RX0 II, RX100 VII, ZV1, ZV-E10)
  • Insta360 (OneR, SMO 4k, GO2)
  • Betaflight blackbox (CSV и двоичен)
  • Мобилни приложения: Sensor Logger, G-Field Recorder, Gyro
  • Runcam CSV (Runcam 5 Orange, iFlight GOCam GR)
  • WitMotion (WT901SDCL двоичен и *.txt)

Демонстрация на Gyroflow:

 

Цена и наличност
За разлика от ReelSteady, приложението Gyroflow е с отворен код и е достъпно за изтегляне безплатно. Можете обаче да дарите на създателите му (чрез PayPal или Patreon), за да подкрепите проекта. За обща поддръжка, дискусия и обратна връзка с потребителите, общността на Gyroflow, включително разработчиците, е активна на този сървър на Discord. Добрата новина е, че приложението работи на множество платформи, включително Windows, Linux и macOS (включително машини на Apple Silicon).