Дроновете все повече се използват за различни услуги като въздушна фотография и видеозаснемане, геодезия, инспекции и др. Тези безпилотни летателни системи (БЛС), оборудвани с камери с висока разделителна способност, могат да заснемат зашеметяващи въздушни гледки и да предоставят данни от труднодостъпни места.

Разходи за услуги с дрон в България

Цената за услуги с дрон варира в зависимост от вида на услугата, местоположението и опита на пилота. Ето някои средни разходи за фотография и видеозаснемане с дрон:

Въздушна фотография: Цената може да варира от 100лв до 500лв на час, със средна цена от 200лв на час от професионалисти или професионална фирма. С фрийланс/любителски наемници (аматьори) цената може да падне и до 5лв на директно представен файл от устройството, но вие трябва да прецените дали резултатът ви удовлетворява.

Въздушно видеозаснемане: Цената може да варира от 300лв до 1600лв на час, със средна цена от 900лв на час. Някои пилоти/фирми предпочитат да оценяват своята услуга на издадения запис на секунда или минута. При суперпрофесионалистите цената може да достигне и дори 50лв на секунда при постобработка. Други предпочитат услугата да се оценява на сесия/една батерия летене. С фрийланс или любителски наемници (аматьори) цената може да падне и до ~25лв на директно представен файл от устройството.

Пакет за снимки и видео: Пакетна сделка, която включва както въздушна фотография, така и видеозаснемане, може да струва от 600лв до 2000лв на час.

Необработени кадри: Някои пилоти могат да предложат необработени кадри от своите полети, които обикновено струват около 100лв до 200лв на "сесия" или час. Разбира се, при непрофесионалистите тази услуга може да струва и до 4 пъти по-малко.

Постпродукция: В допълнение към разходите за заснемане на въздушни кадри, може да има и допълнителни разходи за постпродукционни услуги като редактиране, градиране на цветовете и добавяне на специални ефекти. Тези услуги могат да струват от 100лв до 1000лв и повече на час (работа) или секунда/минута от представен материал.

Безплатни материали: В социалните мрежи е познат и подхода за размяна на услуги и популярност, затова често някои "инфлуенсъри" са склонни да представят своите материали безплатно с или без воден знак при съвместни кампании за маркетинг.

Заключение

Използването на дронове за услуги като въздушна фотография и видеозаснемане става все по-популярно през последните години. С наличието на дронове, оборудвани с камери с висока разделителна способност, заснемането на зашеметяващи въздушни изгледи и данни никога не е било по-лесно. Цената за услуги с дрон варира в зависимост от вида на услугата, местоположението и опита на пилота, но средно можете да очаквате да платите между 200 и 2000лв на час за услуги за въздушна фотография и видеозаснемане.