Стартъпът Скайасист (на англ. Skyassist), основан през март 2022 г., създаде сериен разузнавателен дрон Сирко (на англ. Sirko) и подготвя още четири продукта, споменава odessa-journal.com

Първо бяха определени най-спешните нужди на фронта. Решихме, че въздушното разузнаване ще помогне да спасим живота на нашите войници и да открием врага, независимо къде се крие. Въз основа на това е съставено техническо задание. Трябваше да разработим незабележим (радиопрозрачен) БЛА (дрон) с минимален размер и лесен за използване. Той трябва да води въздушно разузнаване и коригиране на огъня на дълбочина до 25-30 км. В същото време цената на продукта трябва да бъде най-ниската в своя клас“, казва съоснователят Игор Криничко пред vctr.media.

Той допълнил, че апаратът прелита над вражески позиции в пълно радиомълчание, без облъчване. По време на мисията се прави видеозапис на всичко, което „вижда“ дронът.
Третата версия на БЛА Sirko влезе в масово производство. 

Със следните характеристики:

  • Размах на крилата - 0,9 m.
  • Тегло – 1,5 кг.
  • Работна височина – 200 – 300м.
  • Продължителност на полета – 50 – 70 мин.
  • Дължината на маршрута е до 100 км.
  • Видео комуникация с оператора – до 30 км.
  • Температурен режим – от -20 градуса С до +45 градуса С.

"Сирко може да лети до 1000-1200 км. Но ние избрахме работещо: 200 – 300 метра височина. Това е възможно благодарение на минималния размер на БЛА. Работата на тази височина ви позволява да използвате по-лека оптика, като същевременно запазвате качеството. Освен това благодарение на него стана възможно да се работи по време на силна облачност. Устройството лети под облаците, запазвайки стелт“, казва разработчикът.

Сред другите предимства на дрона разработчиците наричат нисък шум – благодарение на електрическия мотор, дронът е почти нечуваем на работна височина, радионевидимост – дронът е 90% изработен от полимерни радиопрозрачни материали, видеовръзка за 25 км. , безшумен режим – може да води разузнаване без радиация.

Дронът струва 3000 долара, а с наземна станция - 4000 долара. Те са инвестирали в проекта както собствени пари, така и с приятели от САЩ, Естония, Украйна и др. Общата сума на инвестицията е около 5 милиона UAH.

Понастоящем Skyassist се фокусира върху попълването на документацията за изпитанията в съответствие с изискванията на Министерството на отбраната на Украйна. Компанията обмисля възможността за привличане на инвестиции за мащабно производство. Най-значително допълнително финансиране е необходимо за вноса на електронни компоненти.

За да изпълните плана от 400 дрона, ще трябват поне 400 000 долара. Компанията ще финансира част от нея сама. Въпреки това, набирането на приблизително 200 000 долара значително ще ускори производството чрез масово закупуване на компоненти.

В момента се разработват още четири продукта:

  • устройство за невидима комуникация Potai;
  • microUAV за специални мисии Бджола;
  • БЛА прехващач Faino;
  • ударен дрон.

Компанията все още не е готова да разкрие подробности за тях.