Водещ американски производител на модерни военни дронове за наблюдение е обявил в сряда, че е готов да продаде два MQ-9 Reaper на Украйна само за $1 и призовава правителството на САЩ да одобри сделката.

"General Atomic Aeronautical Systems" са заявили, че от месеци настояват Вашингтон да предостави на Украйна своите мощни дронове "Сив Орел" (на англ. Gray Eagle) и Рийпър (на англ. Reaper), които американските сили са използвали с голям ефект при наблюдение и целенасочени атаки над Афганистан, Сирия, Ирак и други конфликтни зони.

Той каза, че дроновете, които могат да летят на дълги разстояния на средни височини, са една от най-фокусираните технологии за увеличаване на силата, от които Украйна се нуждае във войната си срещу руските сили.

Американската армия е предоставила на Украйна редица малки дронове за нападение и наблюдение, но нищо с напреднали технологии и способности за голям обсег като безпилотния самолет на General Atomic.

„От самото начало на руската инвазия започнахме да търсим варианти да отговорим на исканията на украинските сили с нашите продукти, включително MQ-9 Reaper и MQ-1C Gray Eagle“, каза главният изпълнителен директор на General Atomics Linden Blue в изявление .

Той е казал, че компанията е предложила да обучи украински оператори безплатно на правителството на САЩ или Украйна.

И компанията е била готова да предаде два от собствените си учебни самолети, заедно с наземна контролна станция и друг хардуер, за символичния $1.

Украйна или някой друг ще трябва да плати за оборудването и прехвърлянето на самолетите и организирането на операцията за издигането им във въздуха над бойното поле, каза той.

„Офертата е забележителна сделка без никакви условия“, казва Блу.

„Всичко, което се изисква, е одобрение от правителството на САЩ."

„От наша гледна точка отдавна е време да дадем на украинските сили необходимото информационно господство, за да спечелят тази война“, казва още той.