Cinebot30 е нов FPV дрон със защитени 3-инчови перки, въздушен модул DJI O3 и гъвкава плоча на камерата, способен да носи GoPro в пълен размер. Има 4S и 6S версия на дрона, която използва съвместими LiPo батерии. С полетно време до 9-12 минути, Cinebot30 в момента се предлага от $520.

След като DJI O3 Air Unit беше пуснат миналата година през ноември, започнахме да наблюдаваме тенденцията и на други производители, също да предлагат свои собствени FPV дрончета, базирани на новия 4K60 въздушен модул. Тъй като обективът на камерата на новия DJI O3 е по-широк от всички съществуващи камери на други "Еър" модули (Air Unit), компанията трябва да изработи нов дизайн на тялото или да коригира съществуващите

През октомври 2022 г. китайският производител на дронове GEPRC пусна FPV квадрокоптер(дрон), наречен Cinebot30. След като O3 Air Unit беше обявен, те адаптираха рамката, за да може да носи новия въздушен модул (Air Unit). Ето защо в промоционалния видеоклип на GEPRC дронът все още няма DJI O3 Air Unit. Нека да разгледаме накратко GEPRC Cinebot30.

Cinebot30 е малък cinewhoop, който разполага с (T76mm) 3″ подпори с предпазители за подпори. Интересна особеност е, че предпазителите на опорите имат тънка светеща LED лента около тях. Те също трябва да са доста здрави благодарение на устойчивия на удар PC+PET материал.

Тялото на дрона е комбинация от алуминий 7075 и въглеродни влакна (карбон). Има и множество TPU ударопоглъщащи подложки (зелени на изображенията), които изолират високочестотните вибрации на фюзелажа, генерирано от моторите SPEEDX2 1804. На всичкото отгоре плочата на камерата на въздушния модул има гумени амортисьори за допълнително елиминиране на вибрациите в кадрите.

Cinebot30 използва полетен контролер GEP-F722-45A AIO v2, настроен от GEPRC. Точно като предишната линия Cinebot на GEPRC, той има тяло в стил „тласкач“ (на англ. Pusher), така че моторите са монтирани с лице надолу. GEPRC казва още, че тялото на дрона може лесно да се разглоби само с 6 винта.

Въпреки по-големите 3" перки, общият отпечатък на дрона е все още сравнително малък (общо 180 x 180 см), така че дори летенето на закрито трябва да е удобно. Теглото на Cinebot30 е между 210 и 235 гр. (без батерията) в зависимост от версията на приемника. Общото тегло определено ще бъде над 250 гр. с прикрепената LiPo батерия.

Камери

DJI O3 Air Unit на дрона позволява заснемане на до 4K 60 кадъра в секунда на вградената памет от 20 GB, като същевременно изпраща 1080p 120 кадъра в секунда емисия с ниска латентност към очилата. Има и опция за запис с плосък D-Cinelike цветен профил.

В случай, че искате да монтирате вторична камера за заснемане на кадри с по-добро качество, това е възможно. Всъщност GEPRC твърди, че благодарение на подобрената база на камерата, Cinebot30 може да носи GoPro в пълен размер (около 153g – HERO11 с батерия). Те обаче препоръчват голо GoPro, за да се запази пъргавината на дрона и да се позволи по-дълго време на полет.

Батерии, опции за приемник

Cinebot30 използва конектора за зареждане XT60H-M и има две различни версии на дрона по отношение на батерията:

  • 4S версия – приема 4S (4-клетъчни) LiPo батерии и използва двигателите SPEEDX2 1804-3450KV. GEPRC препоръчва LiPo 4S 1100mAh-1300mAh 120C батерии.
  • Версия 6S – приема 6S (6-клетъчни) LiPo батерии (по-голям обхват и повече мощност) и използва двигателите SPEEDX2 1804-2450KV. GEPRC препоръчва батерии LiPo 6S 850mAh-1100mAh 60C.

Като цяло батериите 6S са по-скъпи от 4S, но предлагат и по-дълго време за полет. Благодарение на по-ниското потребление на усилвател от 4S, батериите 6S обикновено остават по-хладни по време на употреба и трябва да имат по-дълъг живот. GEPRC твърди, че максималното време на полет ще бъде около 9-12 минути (в зависимост от метеорологичните условия, коя батерия се използва и т.н.)

GEPRC може да изпрати дрона с правилния приемник за вашето дистанционно. Опциите са: PNP, FrSky R-XSR, TBS Nano RX и ELRS 2.4G.

Цена и наличност

Дронът може да бъде закупен сега от онлайн магазина на GEPRC и цената варира от $520 до $555 в зависимост от приемника, с който се доставя дронът. Заедно със самия дрон, GEPRC включва и следните артикули в кутията: 2 чифта HQ prop T76mm, лента за батерия M15*200mm, лента за батерия M15*220mm, 2 силиконови подложки за батерията, комплект винтове, отвертка, държач за GoPro камера , антена фиксирана тръба.