Русия и Иран придвижват взаимоотношенията си напред с план за изграждане на хиляди ирански дронове на руска земя.

Иранска делегация е посетила мястото за производство на дронове в началото на януари, за да обсъди подробностите по проекта, разкрива The Wall Street Journal, позовавайки се на източници и цитиран thedefensepost.com.

Страните планират да построят най-малко 6000 дрона на място в Елабуга, на около 600 мили (965 километра) източно от Москва.

Планът включва изграждането на по-бърз дрон от тези, които вече са доставени в Русия, добавя изданието.

Русия е купила над 2000 ирански дрона

Русия е закупила приблизително 2400 дрона от Иран, включително Shahed-136s, Shahed-129s, Shahed-191s и Qods Mohajer-6s.

Ноемврийската сделка включвала прехвърляне на проекти и компоненти за производство на евтини дронове, заредени с експлозиви, в Русия, съобщава The Washington Post.

Иранска делегация за формализиране на сделката е била ръководена от бриг. Ген. Абдола Мехраби, ръководител на Ислямската революционна гвардия, и Гасем Дамавандиан, главен изпълнителен директор на иранската авиационна индустрия Quds.

Засилващи се връзки между Иран и Русия

Сделката ще позволи на Москва да продължи въздушното си нападение срещу украинската инфраструктура и ще предложи на Техеран правдоподобно отричане на помощта на Русия.

Москва също така помага на ирански пилоти да се обучават на руски самолети, като планира да ги продаде на Техеран до края на годината.

Иран са признали, че са изпратили дронове на Русия. Те обаче твърдят, че оръжията са били изпратени преди войната в Украйна, заявявайки, че техните дронове не се използват срещу Киев.

Киев казва, че Русия е разположила с около 400 ирански дрона до ноември, като е поръчала още 2000.