Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър информира репортерите за текущото състояние на американското разузнаване относно предполагаемия китайски балон за наблюдение, свален над Съединените щати тази седмица.
Райдър казва, че не вярва, че балонът ще има значително по-голямо предимство в наблюдението спрямо други „възможности“, за които САЩ „знаят, че (Китай) поддържа“.

Райдър: Мога да ви уверя, че този [балон] не е за граждански цели. Ние сме 100% ясни за това.

„Научихме много за тази програма за балон. Няма да се изненадам, ако КНР (Китайската Народна Република) преразгледа своята колекция от дирижабли.“

„През последните няколко години, включително времето на предишната администрация, последващият анализ установи, че обектите, преминали над Съединените щати, са определени като балони за наблюдение на КНР.“

Райдър потвърждава, че три балона са открити по време на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и два по време на администрацията на Джо Байдън.

Очаква се инцидентът да се разиграе няколко седмици, като американските законодатели са планирани да получат допълнителни брифинги от разузнаването и "Бандата от осем" (на англ. Gang of Eight), лидери на разузнаването в Камарата на представителите и Сената, които са в процес на подготовка.

Снимка характеристика на балона: BBC/Reuters