Китайски учени създадоха прототип на дрон, който може да се движи както във въздуха, така и под вода. TJ-FlyingFish е напълно автономен и ще може да работи без човешка намеса, съобщава New Atlas.

Дронът е оборудван с четири двустепенни моторни системи. За да се движат във въздуха, и четирите мотора сочат нагоре и се въртят с максимална скорост. За да се гмурнат във водата, те се накланят на 180° и се въртят по-бавно, влачейки дрона под водата. За подводни маневри дронът коригира ъгъла на двигателите, ако е необходимо.

Изследователи от Китайския изследователски институт за интелигентни автономни системи, Университета Тонгджи и Изследователската група за безпилотни системи към Университета на Хонг Конг, разработили устройството, казват, че TJ-FlyingFish е по-лек от други експериментални аквадрони, които обикновено просто добавят подводно оборудване към стандарта квадратно тяло. TJ-FlyingFish тежи 1,63 кг, може да се рее във въздуха само за шест минути с едно зареждане на батерията и има време за работа във водата до 40 минути.

Освен това професор Бен Чен от Китайския университет в Хонконг твърди, че дронът е напълно автономен и не се нуждае от помощта на оператор.

Учените предлагат използването на такъв тип дронове при търсене и спасяване и подводни изследвания, за да се пестят човешки ресурси. Авторите на TJ-FlyingFish планират да представят доклад за своето изобретение на Международната конференция на IEEE по роботика, която ще се проведе през май 2023 г. в Лондон в.