SpaceX ограничи способността на Украйна да използва своята сателитна интернет услуга за военни цели - след съобщения, че Киев я е използвал за управление на дронове.

В началото на войната Украйна е получила хиляди антени SpaceX Starlink, които се свързват със сателити и помагат на хората да останат свързани с интернет. Но също така се твърди, че са използвали технологията за насочване към руски позиции - нарушавайки политиките, определени от SpaceX.

Украински служител казва, че компаниите трябва да изберат на коя "страна" са. Те биха могли да се присъединят към Украйна и „правото на свобода“ или да изберат Русия и „нейното „право“ да убива и завзема територии“, публикува в туитър президентският съветник Михайло Подоляк.

На събитие във Вашингтон в сряда президентът на SpaceX Гуин Шотуел обясни, че технологията Starlink „никога не е била предназначена да бъде въоръжена“. Тя се позова на предполагаемото използване на Starlink от Украйна за контрол на дронове и подчертава, че оборудването е предоставено за хуманитарни цели.

Безпилотните самолети изиграха важна роля във войната, като бяха използвани от Киев за търсене на руски войски, хвърляне на бомби и противодействие на собствените атаки на Москва с дронове.

Русия беше обвинена в опит за заглушаване на сигнали на Starlink от основателя на SpaceX Илон Мъск.

Г-жа Шотуел потвърди, че е приемливо за украинската армия да разгърне технологията Starlink „за комуникации“, но каза, че нейното намерение е „никога да не се използва за нападателни цели“.

Тя е казала, че компанията е предприела стъпки за „ограничаване“ на възможностите на украинските въоръжени сили да използват Starlink по офанзивен начин – без да дава повече подробности.

Изпълнителният директор казал, че не може да отговори на въпрос дали тези усилия са причина за прекъсванията на услугата Starlink в края на миналата година.