Малък безпилотен плавателен съд с неизвестен произход е бил изхвърлен от Черно море на брега на Крим, близо до руската военноморска база в Севастопол, в края на миналия месец.
Снимки, публикувани в руските социални медии, показват нещо, което изглежда като малка, нова плавателна лодка-дрон, направена от части за търговски плавателни съдове, натоварени с експлозиви, което може да обясни последните тенденции на руския флот да задържа военните си кораби в пристанището през последните три седмици.

Анализът на снимките на плавателния съд разкрива, че той се задвижва от водна струя. Водоструйката е специално идентифицирана като тясно съответстваща на дизайна на Sea-Doo, до
Стикер “No Step” на корпуса. Линиите от вълните на тягата показват, че това е сравнително нов модел, вероятно модел GTX или Fish Pro, въз основа на изображенията.

Външните улики не дават силни намеци за енергоизточника. Но някои модели Sea-Doo разполагат с високопроизводителни трицилиндрови бензинови двигатели от Rotax, които могат да управляват плавателния съд до 70 мили в час (113км/ч). Някои плавателни съдове за отдих могат да бъдат дизелови или електрически, но бензинът изглежда най-съвместим с двигатели с водна струя (воден джет) Sea-Doo.

Друга ключова характеристика на USV (Unmanned surface vehicle - на български Безпилотно наземно превозно средство) е вероятният метод на детонация. На носа две издатини са временно идентифицирани като ударни предпазители(ключове/бушони). Те са подобни на външен вид на предпазителите на авиационни бомби, като фамилията FAB-500 от съветската епоха, които все още се използват широко днес.

Предпазителите вероятно ще бъдат свързани с кабел към детонатора и бойната глава. Размерът и местоположението на бойната глава не са ясни, но вероятно ще бъдат заредени в предната половина на кораба.

Докато личните плавателни съдове обикновено са направени от фибростъкло или подобни материали, експлозивният USV изглежда е изработен от алуминий въз основа на външния вид на лодката от снимките в социалните медии.

Миналия месец говорител на Пентагона не е потвърдил дали USV са неидентифицираните USV за брегова защита, които Съединените щати предоставиха на Украйна по-рано тази година.