Безпилотните самолети (или още наричани дронове) изиграха ключова роля във войната в Украйна. 

За Русия Орлан-10 (Orlan-10) се оказва един от най-ефективните дронове. Руските войски го използват широко, като го използват най-вече за събиране на разузнавателна информация, заглушаване на украинска електроника и намиране на цели за други руски оръжия.

„Най-трудната БЛС за победа на бойното поле е Orlans“, казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в британския институт Royal United Services Institute, на конференция във Вашингтон през октомври.

„Не е защото е сложен. А защото се движи на височина, която е над тавана на ПЗРК (Преносим зенитно-ракетен комплекс), но е и ужасна идея да се тича това с подходяща противовъздушна отбрана, само от икономическа гледна точка“, тъй като Orlan е евтин, имайки предвид преносимите системи за противовъздушна отбрана като ракетите Stinger и техните по-тежки двойници.

Снимка: Orlan-10

Руските въздушнодесантни войски използват дрон Орлан-10 по време на учение през юни 2018 г. Андрей Русов/Руското министерство на отбраната чрез Mil.ru

Многофункционален дрон със среден обсег, Orlan-10 може да изпълнява няколко различни мисии, включително електронна война, прихващане на цели и разузнаване, наблюдение и разузнаване, известни като ISR.

Orlan-10 има модулен дизайн, който позволява на оператора да включва и изключва сензори в зависимост от мисията. Тялото му е дълго малко над 1.8 метра (6 фута) и има размах на крилата от почти 3 метра (10 фута). Максималното му тегло при излитане е около 2.7 кг. Неговите оператори използват сгъваем катапулт, за да го изстрелят, и парашутна система за кацане, за да го извадят.

Orlan може да носи камери за дневна светлина, термични и видео камери, които предоставят разузнавателна информация в реално време на наземните единици чрез връзка за данни, която използва 3G/4G клетъчна мрежа, която може да бъде уязвима за прихващане или намеса от противник.

Orlan-10 също носи радиопредавател, монтиран на жиропод, позволяващ движение на 360 градуса. Предавателят позволява на Orlan-10 да води електронна война, като прави разлика между приятелски и вражески предавания и заглушава последните.

Спецификациите и характеристиките на Orlan-10 в графика, публикувана от Royal United Services Institute през декември 2022 г. RUSI/Раздаване чрез REUTERS

Може да работи както самостоятелно върху предварително определени мрежи, така и чрез дистанционно управление. Той може да предава своите данни обратно на своите контролери от разстояние до 600 км (373 мили) от своята командно-контролна станция. Освен това може да остане на станция за около 18 часа и да поддържа скорости от 113км/ч (70 мили в час).

Всеки Orlan-10 струва между $87 000 и $120 000, според Worldwide Equipment Guide, съставен от американската армия.

Руските сили са използвали дрон Орлан-10 главно за разузнаване и прихващане на цели. Руската артилерия може да нанесе точен огън в рамките на три минути след като Орлан-10 е над украинска позиция, което отнема около 20 минути, когато руските дронове не са на място, според доклад на Кралския институт на обединените служби за Орлан.

Артилерията остава най-смъртоносното оръжие в Украйна и двете страни използват безпилотни самолети, за да уловят цели и да коригират огъня си. В скорошно изявление британското военно разузнаване казало, че по-голямата част от руските жертви са нанесени от украинска артилерия.

"Произведено" в Русия

Украински служители показват Orlan-10 и други дронове, използвани от Русия на 15 декември. STR/NurPhoto чрез Getty Images

Задълбоченият доклад на Кралския институт за обединени изследвания за Orlan-10, публикуван през декември, описва подробно как Русия разчита на западно-произведени части и други чуждестранни компоненти, за да държи Orlan във въздуха.

Чрез инспекция на Orlan-10 по време на теренна работа в Украйна и чрез работа с данни с отворен код - включително финансови записи, митнически данни, съдебни регистри, документация на руски компании и друга информация, събрана от Reuters и iStories - RUSI установи, че руската фирма, която изгражда Орлан-10 продължава да използва западни технологии и части въпреки тежките санкции, наложени на Русия в отговор на атаката й срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Наистина, докладът установил, че компании, които са тясно свързани с руската фирма, Special Technology Center Limited Liability Company, внасят повече западни технологии, откакто Русия започна своята инвазия.

За да придобие технологията, компанията разчита на дистрибутори, базирани в няколко страни, включително САЩ, Китай и Южна Корея. Руските разузнавателни служби вероятно са замесени в набавянето на тази технология чрез контакти и подставени компании по целия свят.

Произведени на Запад компоненти, открити в Orlan-10, според Royal United Services Institute.
RUSI/Раздаване чрез REUTERS

В един случай, според доклада, руско-американски гражданин е обвинен в изпращане на големи количества ограничена технология, необходима за операцията на Орлан-10 в Русия.

В доклада се казва, че "подсистемите" на Orlan-10 "са силно зависими от чуждестранна микроелектроника", особено микроконтролерите, приемниците на глобалната навигационна сателитна система и сензорите за налягане, които му позволяват "да събира и предава съответните данни" на оператор, който може да бъде на повече от 96 км (60 мили).

Докладът на RUSI оценява, че вносът вероятно ще позволи на руската армия „да поддържа и разшири производството на най-успешния“ дрон в страната, описвайки Orlan-10 като „платформа, която стои в основата на военните способности на страната“ и позволява на Русия военни „да валят точен огън по украинските формирования“.

„Мрежи като тези, профилирани в този доклад, са в основата на способността на Русия да доставя модерна микроелектроника за своите оръжейни програми“, се казва в доклада.