Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) публикува документ с насоки, обясняващи как производителите на безпилотни летателни системи и правителствени агенции могат да измерват нивото на шума на своите дронове, за бъде гарантирано, че те не биха причинили неудобство за хората и дивата природа.

Насоките са към предоставяне на хармонизирани процедури за измерване на шума от дронове, използвани в операции с нисък и среден риск от „специфичната“ категория и се основават на първоначалната фаза на обществено обсъждане, която започнала през октомври 2022 г. Те се прилагат за голямо разнообразие от платформи за дронове – като мултикоптери, летателни апарати с фиксирани крила, хеликоптери и летателни апарати с двигател – стига теглото им да е под 600 кг.

В допълнение към окончателните насоки, EASA също така предоставя шаблон за типичен доклад за шума, който производителите на дронове могат да използват за изпращане на данни за шума, както и електронна таблица, подпомагаща процедурите за коригиране на шума. Можете да изтеглите целия този материал от тук.

Струва си да се подчертае, че тези насоки трябва да се използват доброволно и не представляват приложими изисквания за сертифициране на дронове. Това, което възнамеряват да направят, е да запълнят празнината, свързана със стандартите за измерване на шума в категорията „специфични“. Операциите в тази категория могат да включват дейности като доставки на пакети, инспекции на електропроводи, контрол на птици, картографски услуги, въздушно наблюдение или инспекции на покриви.

Както е обяснил директорът по сертифициране на EASA Rachel Daeschle преди, „Нови типове самолети ще се използват на голямо разнообразие от места и ще въвеждат различни звуци, които варират в зависимост от разнообразието на дизайна. EASA признава, че шумът е проблем за много европейски граждани. Тези насоки имат за цел да предложат последователен метод за измерване и ще помогнат за определяне на очакванията на производителите, националните авиационни власти и други съответни органи.“

Изображение: Kaleb Kendall.