Военните машини са Украинското въздушно разузнаване с помощта на дрон R18 е поразило колони на руските сили през нощта съобщава в Telegram Робърт „Мадяр“ Бровди, информира украинското издаение "Фокус". 

„Мадяр“ показва на видео резултата от дейността на 59-та отделна мотопехотна бригада. Две от бойните машини на пехотата са изгоряли отвътре и е възможно там все още да е имало екипаж.

Какво представлява дронът R18:

снимка: Wikipedia.org

R18 е украински безпилотен боен летателен апарат, предназначен за атака на вражески цели с боеприпаси, разработка на украинската организация „Аеророзвідка“. Използван от Силите за сигурност и отбрана на Украйна в Руско-украинската война, която продължава от 2014 г.

През 2016 г. Aerorozvidka стартира програма за разработване на прототипи на своите безпилотни летателни апарати. През 2019 г. моделът беше щателно тестван и използван по време на специална операция в зоната на АТО.

Характеристики

R18 е многороторен безпилотен летателен апарат. Това е октокоптер, тоест мултикоптер с осем витла. Съответно дронът има 8 мотора. Този брой мотори се използва за по-голяма надеждност. Дронът има вертикално излитане и кацане. В строителството се използват украински и вносни компоненти.

R18 е дрон, който има военни и граждански приложения. Октокоптерът се използва за наблюдение и търсене, доставяне на товари или нанасяне на щети. От 2022 г. последната функция в Aerorozvidka се нарича най-подходяща, защото много други дронове с камери могат да събират информация. Комплексът е предназначен за унищожаване на вражеска техника, малки укрепления и складове с боеприпаси.

Въоръжение

За да се използва дрон R18 като бомбардировач, се използват съветски гранати RKG-3 HEAT или бомби RKG-1600, създадени на тяхна база от оръжейници на завода Маяк (теглото на една е 1,6 kg), и двете са в състояние да неутрализират леко бронирани машини с атака отгоре. Точността на попадение с RKG-1600 е един квадратен метър от височина 300 метра. R18 е в състояние да носи три такива боеприпаса. Може да извърши до 40 полета без допълнителна поддръжка или ремонт.

Повече информация в Wikipedia R18

Видео в Ютуб:

Още характеристики (на английски език):

complex deployment time — up to 15 minutes;
equipping with a thermal imager — yes;
number of mounts for projectiles — 3 pcs.;
total weight — 17 kg;
weight without batteries — 6.45 kg;
the weight of the battery pair is 5.55 kg;
the weight of the thermal imaging suspension — 490 g;
useful load capacity — up to 5 kg;
ammunition drop height — up to 300 m / from 100 to 300 m;
speed — 12 m/s;
vertical speed — 2.5 m/s;
wind resistance — 10 m/s;
ambient temperature range — from -15 to +35 °C;
radius of action — 5 km;
application distance — 20 km;
flight duration — 45 minutes;
overall (transport) dimensions — 1200x1200x400 mm;
battery type — Li-ion 6s 24v 32500mah x 2.