Малко повече от 3 години след втория модел - Air 2 и 2 години след Air 2S, DJI току-що пуснаха третата си версия на популярния модел Air - DJI Mavic Air 3 с дистанционно DJI RC-N2. Има четири основни промени в сравнение с предишния модел.

Новият модел се рекламира с удължено време на полет от 46 минути, но това също го е направило по-тежък или 720гр в сравнение неговия предшественик Air2S тежи 595гр. Второ: Вече има всепосочно (omnidirectional) разпознаване на препятствия. Трето: Нова CMOS средна телекамера с двойна камера и широкоъгълна двойна основна камера Снимки, превъзходни детайли, но използвайки същия размер 1/1,3″ сензор като DJI Mini 3 Pro, но с по-добра стакинг технология. И четвърто: Ново O4 HD видео предаване, по-голям обхват и мощност на запис с повече стабилност. Можете да изберете версия с DJI RC-N2 и DJI RC 2 дистанционно управление.

Сензорът на камерата не е най-доброто като например цял 1 инч, обаче идва с по-добра технология за стакване, и по отношение на функционалността новият малък стършел вече има повече мощност за запис - двойна камера, която създава 4K/60fps HDR видеоклипове, безпроблемно епично изображение.

Двойните камери се рекламират, като и двете имат сензор 1/1,3″, но различни фокусни разстояния, осигурявайки постоянно качество на изображението и по-динамични възможности за изображения.

Широкоъгълна камера 3x Средна телекамера
  • 1/1.3″ sensor/ 2.4μm Pixel Size
  • 24mm Format Equivalent
  • f/1.7 Aperture
  • 1/1.3″ sensor / 2.4μm Pixel Size
  • 70mm Format Equivalent
  • f/2.8 Aperture

 

И двете камери са в състояние да предоставят 48MP снимки, изпълнени с реалистични детайли, които изглеждат страхотно и позволяват безпроблемно изрязване в публикация за тези, които имат нужда от това. За разлика от сензорът на DJI Mini 3 тук е използвана по-добра технология за стакване и съответно изображенията ще бъдат по-добри при DJI AIR 3:

Двата 1/1,3-инчови CMOS сензора на Air 3 поддържат двойно естествено ISO за директно извеждане на 4K/60fps HDR видео без изрязване. Това означава, че кадрите от двете камери могат да бъдат опаковани с богати цветове и естествени светлинни преходи за спиращи дъха и изключително точни резултати. Според спецификациите трябва също да може да записва 4K/100fps съдържание, но предполагаме, че тук е възможно изрязване (кроп) при функция на забавен каданс.

DJI Air 3 поддържа ли вертикално снимане? Както широкоъгълната камера, така и средната телекамера поддържат вертикално снимане (9:16), а максималната спецификация за снимане е 2,7K/60fps.

Рекламираният обхват на новия Mavic Air 3 е DJI O4 20km 1080p/60fps Transmission при работа в разрешени държави за режим FCC.

В сравнение с DJI Air 2S, какви са основните надстройки на DJI Air 3?

DJI Air 3 подобри системата на камерата, системата за видео предаване, системата за наблюдение на зрението, времето за полет и интелигентните функции. Подробностите са както следва:

1. Добавена е 1/1,3-инчова CMOS 70 mm средна телекамера, за да допълни 1/1,3-инчовата CMOS 24 mm широкоъгълна камера, осигурявайки постоянно качество на изображението* и повече динамични възможности за изображения.

2. Системата за видео предаване е надстроена до системата за видео предаване от следващо поколение O4 HD, която не само осигурява FHD видео предаване от максимален обхват от 20 км, но също така разполага с подобрени възможности против смущения, като допълнително подобрява стабилността на предаване. Дистанционното управление също така поддържа 1080p/60fps макс. предаване на живо в реално време, като по-високата честота на кадрите осигурява по-плавно гледане.

3. Оборудван с всепосочна (omnidirectional) система за наблюдение, дронът може да открива препятствия във всички посоки. Когато бъдат открити препятствия, дронът може да използва APAS 5.0, за да извършва по-плавни движения за избягване за по-безопасно цялостно изживяване при полет.

4. Максималното време на висене и максималното време на полет са съответно 42 минути и 46 минути, което е съответно с 40% и 48% по-високо от това на DJI Air 2S, което ви позволява да творите спокойно.

5. Дронът поддържа Waypoint Flight, Advanced RTH, Cruise Control, QuickTransfer и други интелигентни функции, което значително подобрява творческата ефективност.

Широкоъгълната камера и средната телекамера имат различни диафрагми.

В сравнение със системата за видео предаване O3, какви са надстройките на системата за видео предаване O4?

Системата за видео предаване O4 приема изцяло ново хардуерно решение. Антенната система на самолета е подобрена от четири антени на шест и е добавена нова честотна лента*. Комуникационният алгоритъм също е надграден, който не само осигурява FHD видео предаване от максимален обхват от 20 km**, но също така разполага с подобрени възможности против смущения, като допълнително подобрява стабилността на предаване в сложни среди като градски условия. Дистанционното управление също така поддържа 1080p/60fps макс. предаване на живо в реално време, като по-високата честота на кадрите осигурява по-плавно гледане.

* Може да се използва само в държави и региони, където е разрешено от местните закони и разпоредби.

** Измерено в открита външна среда без смущения и в съответствие с FCC. Горните данни показват най-далечния комуникационен обхват за еднопосочни полети без връщане. Винаги обръщайте внимание на напомнянията в приложението по време на полета.

В сравнение с DJI RC-N2, какви са предимствата на DJI RC 2? Как да избера?

Когато използвате DJI RC-N2, трябва да свържете вашия смартфон и да изтеглите приложението DJI Fly. DJI RC 2 идва с 5,5-инчов 1080p FHD екран с яркост до 700 нита, осигуряващ по-добро изживяване при гледане на открито. Освен това, с предварително инсталираното приложение DJI Fly, можете да се насладите на незабавна употреба след включване, без да се свързвате с вашия смартфон, което улеснява концентрираното и ефективно създаване.

По какво се различава ActiveTrack 5.0 от ActiveTrack 4.0?

ActiveTrack 5.0 може да проследява обекти в осем посоки, позволявайки повече творчески възможности. Вграден с усъвършенствана технология за разпознаване на обекти, ActiveTrack 5.0 използва множество сензори за зрение едновременно, за да разпознае обект, да го разграничи от други обекти и да заключи обекта в рамката. Позволява ви да регулирате плавно ъглите на проследяване за по-естествени резултати. Благодарение на новата среда и алгоритмите за засичане на обекта, DJI Air 3 реагира по-рано на движенията на обекта и информацията за околната среда и планира оптимален маршрут за проследяване, за да записва плавни и стабилни кадри.

DJI Air 3 поддържа ли заснемане на D-Log M и HLG видеоклипове?

Както широкоъгълната камера, така и средната телекамера поддържат заснемане на 10-битови D-Log M и 10-битови HLG видеоклипове. 10-битовият режим D-Log M улеснява по-гъвкаво градиране на цветовете в постпродукцията, а 10-битовият HLG режим може да постигне визуализации с по-висок динамичен диапазон (изисква оборудване, което поддържа HDR дисплей).

Приблизителна цена DJI Air 3 (DJI RC-N2) без fly more combo: 1099 €
Приблизителна цена DJI Air 3 (DJI RC-N2) с fly more combo: 1349 €

DJI store: DJI Store link
Youtube представяне: Youtube link