Френското правителство продължава да се подготвя за очаквания успех на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г., започвайки от плажен волейбол с Айфеловата кула като фон, конна езда в градините на двореца Версай, церемония по откриването на река Сена, и чак до лазерни оръжия за защита.

Да, звучи фантастично, но е факт, ще бъадт използвани лазерни оръжия. В случая те ще бъдат способни да стрелят и да свалят дронове от небето, така ще се „присъединят“ към осигуряването на защита на предстоящите Олимпийски игри.

Френското министерство на въоръжените сили са обявили миналия юни(2023г), че е поръчан прототип на лазерна оръжейна система срещу дронове, наречена HELMA-P, за защита на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.
„Системата HELMA-P осигурява стабилен отговор на заплахи от дронове, от заглушаване на сензорите за наблюдение на дронове до неутрализиране на мини или микро дрон (от 100 гр до 25 кг) чрез промяна на структурата, карайки го да падне за секунди“, казва министерството в изявление от 3 август/2023.

Промяната на структурата е чудесен начин да се каже, че може да се пробива дупка през всеки потенциален дрон.

Прототипът също така ще помогне за подобряване на уменията на военните за неговото използване, тъй като кампанията срещу дронове е приоритет, определен от френското министерство на въоръжените сили за периода 2019-2025 г., според изявлението.

Междувременно Международният олимпийски комитет (МОК) съобщава пред CNN, че безопасността на Олимпиадата е отговорност на местните власти.

Системата HELMA-P може да изстрелва мощни лазерни лъчи, да нагрява дронове до точката, в която се запалват или прегряват и са смъртоносни, според Жан (Jean), главен инженер по въоръженията в Генералната дирекция по въоръженията на министерството, която отговаря за разработването и закупуването на оръжията.

Министерството отказва да даде фамилното име на Жан поради съображения за сигурност. Заплахата от дронове се е увеличила експоненциално през последните години, включително за големи събития като Олимпийските игри, според Филип Грос (Philippe Gros), старши научен сътрудник във френския мозъчен тръст за сигурност и отбрана Foundation for Strategic Research.

Дроновете могат да се използват за сканиране и търсене на конкретни зони за идентифициране на потенциални целеви местоположения. Те също могат да бъдат модифицирани, за да носят оръжия или експлозиви. Мини дронове, насочени от френски системи, играят активна роля на фронтовата линия в Украйна.

В допълнение към лазерното устройство, системата за борба с дрона ще включва също радарни и радиочестотни сензори, които да помогнат за локализирането на дрона. Веднъж идентифицирано, оръжието, разработено от CILAS, което е собственост на френския отбранителен гигант ArianeGroup, има обсег на стрелба от един километър, според Жан.

Но използването на такова мощно оръжие в гъсто населен Париж, където посетители от цял ​​свят се събират, за да отпразнуват Олимпийските игри, създава опасения за сигурността.

„Важна част от лазерната програма за борба с дроновете е безопасната работа на това оръжие“, казва още Жан.

От екипите, работещи на място, зависи дали да свалят дрона или не. „Това решение ще вземе предвид факта, че свалянето на повреден дрон може да причини известна вреда“, казва Жан. Лазерните оръжейни системи също са един от най-рентабилните начини за справяне с нарастващата заплаха от дронове в градските райони, според експерти.

„Една от причините, поради които лазерите са привлекателни, е, че в сравнение с ракетите-прехващачи, няма включени експлозиви и дори ако дронът експлодира, само отломките ще паднат. Като цяло той нанася по-малко щети“, допълва Грос пред CNN.

Лазерните оръжия предлагат други предимства, включително прецизност и ниски експлоатационни разходи; те не се нуждаят от боеприпаси, което помага да се обясни нарастващата им популярност сред военните сили като Съединените щати, Китай, Франция и Великобритания, според Грос.

По-конкретно за възпирането на дронове, системата HELMA-P и други подобни лазерни оръжейни системи запълват празнина, където традиционните инструменти за борба с дронове се борят да бъдат в крак с новите разработки в технологиите за дронове.


„Проблемът е, че дроновете стават все по-автономни, те могат да управляват много части от мисия без оператор“, каза Грос. Това означава, че традиционните средства за заглушаване на сигнала между дронове и оператори може да остареят.

В момента лазерните оръжия за борба с дронове все още имат много слабости. Например, лошото време влияе върху неговата точност и ефективност. Индустрията все още е в процес на обучение, според Грос.

За туристите, които ще посетят Париж през 2024 г., Министерството на въоръжените сили уверява, че неговите лазерни оръдия няма да разсейват твърде много обществеността.

„Системата е доста стелт, не излъчва светлина. Защото лазерът всъщност е невидим. Освен това не издава звук. Това всъщност е много тайно оръжие“, категоричен е Жан.