Иран е разработил нов безпилотен боен самолет(дрон) за войната в Украйна и изглежда възнамерява да предостави на Русия ракети земя-земя, твърди информиран източник от сферата на сигурността, съобщава британският телевизионен канал Sky News, позовавайки се на неназован източник.

"Шахед-107" (Shahed-107) е описан като дрон за нападение и разузнаване. Вероятно е снабден с технология за търсене на високостойностни цели на бойното поле, като например британски и американски многоцелеви ракетни системи, използвани от Украинските военни сили.

Източникът е заявил пред Sky News, че "няколко бройки" от специално разработения дрон може да са били предложени на Русия в сделка, чиято стойност се оценява на повече от 2 млн. долара (1.6 млн. паунда).

Иранските сили за сигурност са провели изпитание с руснаците изпитание на дрона във военновъздушна база в централен Иран и всичко това отразява сериозните усилия на Иран в подкрепа на Русия.

Украйна и западните ѝ съюзници по-рано обвиниха Техеран, че доставя на Москва стотици ударни дронове, известни като Shahed-131 и Shahed-136 - още познати като дронове-камикадзе, защото се насочват към цели и се взривяват при удара.

Русия използва комбинация от дронове и ракетни удари в опитите си да проникне в доставената от Запада противовъздушна отбрана на Украйна. Източници твърдят, че Руските сили предприемат вълни от смъртоносни атаки срещу граждански и военни обекти в цялата страна, които се били засилили през последните дни.

Източникът от службите за сигурност още заявява, че новият дрон Shahed-107 е от семейството безпилотни летателни апарати Shahed-101, с V-образна опашка. Дълъг около 2.5 м и с размах на крилата три метра, безпилотният летателен апарат може да бъде изстрелван от превозно средство и се предполага, че има обсег на действие до 1500 км.
Руското министерство на отбраната, както и външното министерство на Иран все още не са коментирали новината.

През септември президентът на Иран отрече страната му да е изпращала безпилотни самолети или други оръжия на Русия за използване в Украйна.

"Ние сме против войната в Украйна", бе цитиран да казва президентът Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Миналата година обаче Sky News разкри предполагаем договор за доставка на оръжие, който предостави първите неопровержими доказателства, че Иран е продал боеприпаси на Русия за нейните военни действия.