DJI са пуснали нова актуализация на фърмуера за своята модулна екшън камера, Action 2. С тази актуализация, Action 2 става първата екшън камера на DJI, която предлага съвместимост с Gyroflow, софтуер за стабилизиране на видео с отворен код за постобработка.

Новият фърмуерен пакет за Action 2, v01.04.05.10, включва два основни акцента: възможността камерата да вгражда жироскопични данни директно във видео файлове и подобрена съвместимост с Android 13. Актуализацията идва в момент, когато екшън камерата получи значително намаление на цената от първоначалната си продажна цена от $399 за Action 2 Power Combo (комбо със захранване) и $519 за Dual Screen Combo (комбо с двоен екран). Тези пакети вече могат да бъдат взети съответно за $304 и $404.

Добавянето на жироскопични метаданни е особено вълнуващо развитие за Action 2, тъй като никоя друга DJI екшън камера не поддържа Gyroflow. Като такива, потребителите на Action 2 вече ще могат да постигнат по-добра стабилизация на видеото в публикацията.

Видео стабилизацията е от съществено значение, ако търсите плавни, кинематографични кадри. За тази цел потребителите на кино камери обикновено използват моторизирани "гимбали" или други обемисти стабилизатори. Телефонните камери и компактните екшън камери разчитат на електронна стабилизация на изображението (EIS), прилагана в реално време въз основа на данни от жироскопични сензори. И накрая, пакетите за редактиране на видео се използват за стабилизиране на видеото въз основа на приблизителното движение на камерата, което може да е ненадеждно.

Тук е момента, когато Gyroflow влиза в действие. Gyroflow е софтуер за стабилизиране на видео с последваща обработка, базиран на регистрирани данни за движение. С помощта на прецизни калибрации на обектива, корекция на подвижния затвор и алгоритми за стабилизиране с възможност за настройка (включително изравняване на хоризонта), Gyroflow може да произведе стабилизация, подобна на кардан, без или с минимално наказание за теглото. Освен това работи независимо от условията на осветление или движещи се обекти.

При DJI Action 2 камерата трябва да бъде настроена по специфичен начин, така че видеото да включва жироскопични данни. Използвайте следните настройки:

  • Стабилизация: Изкл
  • FOV: широк
  • Разделителна способност: 4K (4:3) 24/25/30/48/50/60 или 4K (16:9) 100/120

Също така ще трябва да изтеглите и инсталирате най-новата версия на софтуера Gyroflow, т.е. v1.4.2 или по-нова, и се уверете, че съответните JSON файлове на DJI Action 2 вече съществуват. След това можете да отворите видеото на DJI Action 2 в Gyroflow и да зададете свързани параметри, за да го стабилизирате.