Безжичните (контролер) сигнални системи са устройства, които предават контролни сигнали от ръчен контролер към устройство с приемник за дистанционно управление, като дрон или модел на самолет. Има няколко различни вида популярни безжични радио контролери: Crossfire, ELRS, FrSky и FlySky.

Ето и някои от популярните системи за безжичен контрол на FPV дронове, които според нас ще бъдат топ избора при конфигурирането на нова FPV система:

1. ELRS (Express Long Range System)

(на български Експресна Система за Голям Обхват):

ELRS (Express Long Range System) още позната като ExpressLRS е вид безжична система, предназначена за използване с дронове и други устройства с дистанционно управление. Тя е най-голямата новост и според нас топ системата за дистанционен контрол.
Системите ELRS са известни със своите възможности за голям обхват и често се използват в приложения, където се изисква голям обхват. Предлага се с отворен код, което позволява по-евтино приложение, съответно системите с ELRS в момента се предлагат и на по-евтини цени.

Системата е разработена на базата на LoRa (чип SX127x / SX1280), отворена енергоспестяваща безжична комуникационна технология, разработена от Semtech. Първият фърмуер (версия 0.1.0 RC1) беше пуснат през януари 2021 г. и оттогава се разработва активно.

ExpressLRS има за цел да осигури най-добрата напълно отворена връзка за радиоуправление с високa честота на опресняване, като същевременно поддържа максимално постижим обхват при тази скорост с ниска латентност. Богата поддръжка на хардуер в честоти от 900 MHz и 2,4 GHz.

Какво е ELRS: Какво е ExpressLRS, Най-добрата FPV система за дълъг обсег? По-добър от Crossfire?
Търсите контролери: Най-добрите ELRS дистанционни контролери за FPV дронове (2023)
Връзка към официална страница: ТУК
ExpressLRS Github: https://github.com/ExpressLRS

2. TBS Crossfire

Crossfire е безжична система с голям обхват, предназначена за използване с дронове и модели на самолети.
Използва висококачествен протокол с ниска латентност, който осигурява бързи и надеждни контролни сигнали.
Crossfire е известен със своите възможности за дълъг обсег и ниски смущения, което го прави популярен избор сред любителите.

Връзка към официална страница: ТУК

3. FrSky ACCESS/ACCST:

FrSky е популярна марка безжични радиостанции, която се използва широко в общността на любители и търговски дронове.
Радиостанциите FrSky предлагат разнообразие от функции и със сигурност със своята надеждност и лекарството за използване.
Някои радиостанции FrSky предлагат телеметрични възможности, които ви позволяват да получавате информация за вашето дистанционно управлявано устройство в реално време.

Връзка към официална страница: https://www.frsky-rc.com

4. DJI:

DJI е водещ производител на дронове и други устройства с дистанционно управление. Те също така произвеждат своя собствена линия дистанционни радиостанции, които са специално проектирани за използване с техните дронове.

Ето някои ключови функции и характеристики на дистанционните радиостанции DJI:

Персонализиране: Дистанционните радиостанции на DJI са проектирани да работят безпроблемно с дронове на DJI и предлагат набор от опции за персонализиране, за да ви помогнат да извлечете максимума от вашето устройство.

Лесна употреба: Дистанционните радиостанции DJI са известни със своя лесен за използване интерфейс, което ги прави лесни за използване както от начинаещи, така и от опитни любители.

Надеждност: DJI е уважавана марка в общността на дроновете и техните дистанционни радиостанции са известни със своята надеждност и издръжливост.

Разширени функции: Някои дистанционни радиостанции на DJI предлагат разширени функции, като телеметрия в реално време и автоматични режими на полет, които могат да ви помогнат да извлечете максимума от вашия дрон.

Интеграция с екосистемата на DJI: Дистанционните радиостанции на DJI са проектирани да работят безпроблемно с други продукти на DJI, като тяхното мобилно приложение и система за контрол на полета, което улеснява достъпа и управлението на всички функции и настройки на вашия дрон.